Record Store Day 2017 | nieuwe namen: Biezen, BLOW Trio, Fulco Ottervanger, Id!ots, Pura Vida, Tsar B, Zimmerman

12:00

gratis

Op 22 april gaat wereldwijd Record Store Day door, feestdag van de onafhankelijke platenwinkel, met dit jaar St. Vincent als internationale ambassadeur. Na prachtige edities de voorbije 6 jaren is Record Store Day een vaste waarde geworden in Gent. Organisatie is opnieuw in handen van Music Mania, Vooruit en Democrazy, met de steun van Red Bull Belgium: The Vinyl Frontier.

In het café en vroegere bespreekbureau van Vooruit starten om 12u00 dertien gratis optredens. Alle namen zijn bekend:

BiezenBLOW Triostadscomponist Fulco Ottervanger • Het Zesde MetaalId!ots • Manngold • Mauro • KRANKLANDPura Vida • TaminoTsar B • WWWater • Zimmerman

Platenzaak Music Mania verkoopt exclusieve RSD-releases, waaronder 2 exclusieve releases op musicmaniareprise / musicmaniarecords zelf:

Hou recordstoreday.be, vooruit.be, musicmaniarecords.be, democrazy.be en vinylfrontier.be in de gaten!

Volg dit event via Facebook.

#RSDBE - #RSD17

Biezen

Biezen is het project van ex-Gorki Erik Van Biesen. Hij trad de afgelopen decennia op in het voorprogramma van grootheden als Charlie Watts (The Rolling Stones) en Jack Bruce (Cream) en speelde vele jaren bij The Paranoiacs, Axelle Red, Freddy De Vadder & De Bende Van Miènde, Dandy Davy én uiteraard (22 jaar) Gorki.

In 2016 verscheen zijn eerste soloplaat The Birds Return, waarop hij samenwerkte met de Amerikaanse producer Alex Krispin, de vaste front-of-house-mixer van Daniel Lanois. RIF RAF noemde de plaat “één van de beste luisterrockplaten die zo naast pareltjes van Richard Hawley, Mark Lanegan of Robert Plant en Alison Krauss beluisterd kan worden."

BLOW trio

BLOW trio is een heftig trio uit Gent dat dance, drum 'n' bass en dubstep speelt met enkel 2 tenorsaxen en een drumkit: "that's all we need to get the party started!".

Fulco Ottervanger - voorstelling geluidslogo Stad Gent

Fulco Ottervanger is Gents stadscomponist van 2017 tot 2019. Zijn eerste officiële optreden vindt plaats op deze Record Store Day, waar Schepen van Cultuur Annelies Storms hem komt voorstellen.

Stad Gent liet bovendien een geluidslogo ontwikkelen en organiseerde naar aanleiding daarvan een remixwedstrijd. Op RSD worden de winnaars bekend gemaakt. De winnende inzendingen worden op vinyl geperst door N.E.W.S., en worden die dag voorgesteld aan de pers. Stadscomponist Fulco Ottervanger laat zijn interpretatie van het geluidslogo horen.

Het Zesde Metaal

Na 9 jaar en 4 albums heeft Het Zesde Metaal een prachtige plek in de Vlaamse muziek gevonden: West-Vlaamse poëzie met weerhaken en fantastische muzikanten.

In het najaar van 2016 kwam vierde album Calais uit, waarop frontman Wannes Cappelle de onvermijdelijke tragiek van de wereld en de liefde blootlegt.

ID!OTS

Neem twee ancien UGLY PAPAS, voeg daar een frisse Duracell Power-drummer en een virtuoze gitaargod aan toe en je krijgt ID!OTS. Hun sound is doorspekt met invloeden van meer dan 50 jaar rock 'n roll. Ze zijn aanstekelijk, bij wijlen loeihard om dan weer om te slaan in verfijnde melodieuze songs die recht naar de keel grijpen. In november 2013 trokken ze zich gedurende een 10 tal dagen terug in de Hoge Venen (GAM-studio) om er hun eerste full-album op te nemen.

KRANKLAND

KRANKLAND is het nieuwe project van Thomas Werbrouck (Little Trouble Kids), met Christophe Claeys op drums (ex-Balthazar, Golden Tieger), Thomas Mortier (Yuko) op bas en Janko Beckers (Golden Tieger) als ersatz Warren Ellis op pedal steel, speelgoedkeyboard, autoharp…

Manngold

De Gentse band MannGold bestaat uit twee drummers, twee gitaren, een bas en een Korg synth vol effecten. Hun muziek kan beschreven worden als energiek en non-conformistisch, constant op zoek naar vernieuwing en experiment. Manngolds muziek zit tussen protopunk, trance, noise en primitieve rock'n'roll in.

Twee jaar na Manngold de Cobre, hun beruchte debuutalbum, stuurde de band hun nieuwe album Manngold de wereld in op 16 december, dat werd opgenomen met 'maar' zes bandleden.

Mauro Pawlowski

Mauro Pawlowski kennen we allemaal van Evil Superstars, Mauro & The Grooms of van één van zijn andere (ruwe schatting: een 50-tal) projecten. Mauro is al jaren vaste klant bij Record Store Day. Wat hij die dag precies zal doen of welke gedaante hij deze keer uit zijn mouw zal schudden valt niet te voorspellen.

Pura Vida

Pura Vida is het Gentse reggaecollectief rond zanger & songschrijver Bregt De Boever. Elf muzikanten staan garant voor energieke rootsregga, beïnvloed door Dub, Blues, Ska en Soul.

Tamino

Singer-songwriter Tamino uit Antwerpen maakt sobere, melancholische muziek en behoort tot De Nieuwe Lichting voor 2017.

Tamino-Amir Moharam Fouad is de kleinzoon van Moharam Fouad, een bekende zanger en acteur in de Arabische wereld. Tamino maakt expressieve, dramatische muziek waar een onmiskenbare woestijnwind doorheen blaast. Een eerste release wordt dit jaar verwacht. Radio 1 en Studio Brussel zijn alvast zot van zijn single 'Habibi', en voor de zomer staan Rock Werchter en de Lokerse Feesten al op de planning. Herbeluister een interview op Radio 1.

Tsar B

Justine Bourgeus zingt en speelt viool en keyboards bij School Is Cool en is de vrouwelijke stem op de Oscar and the Wolfs cover van 'Back to Black'. Solo als Tsar B maakt ze 'dark blue oriental R&B', die internationaal aanslaat. Singles 'Escalate' en 'Myth' kan je vaak horen op de radio.

Knack Focus kroonde haar tot indiequeen van 2016, Pigeons & Planes concludeert dat ze door zal breken, The Fader en Noisey zijn fan, en haar tweede single kreeg zijn debuut op BBC Radio 1.

Na een zinderende festivalzomer met optredens op o.a. Pukkelpop, Lowlands en de Lokerse Feesten kwam op 26 augustus Tsar B's eerste EP uit, Swim. De gelijknamige single 'Swim' hoor je op Studio Brussel. 

 

WWWater

WWWater is minimalistische elektronica met vocals van Charlotte Adigéry. Ze was al achtergrondzangeres bij Baloji en Arsenal, en ken je recenter als dé revelatie van de Belgica-soundtrack met het nummer 'The Best Thing'.

Zimmerman

Simon Casier, bassist bij BalthazarDouglas Firs en Senne Guns, heeft een soloproject: Zimmerman. Zimmermans eerste plaat 'The Afterglow' kwam uit op 25 november bij Sony. Het wordt Casiers allereerste singersongwriteralbum, ook al schrijft hij al jàren eigen nummers. De groepsnaam Zimmerman leende hij van het paspoort van Bob Dylan en de muziek doet denken aan The Strokes.