Tijdelijk, Feitelijk?!

Hoe kunnen we tijdelijke, culturele broedplaatsen duurzaam verankeren in het stedelijk weefsel?

Democrazy, KU Leuven, Gents Kunstoverleg (Werkgroep Ruimte XL) verenigen de krachten voor een talk rond tijdelijke invullingen en cultuur. Dat dit in Gent doorgaat is geen toeval. De stad heeft een rijke geschiedenis als het op projecten rond tijdelijke invulling aankomt. Recent kwam de Gentse Cultuurraad ook met een spontaan advies rond deze thematiek. 

Tijdens de talk worden verschillende stakeholders met diverse achtergronden uitgenodigd voor een boeiend debat. 

GASTEN 

  • Tim Bruggeman is de moderator. Als trekker van het kunstenaarscollectief zw/w was hij betrokken bij de eerste tijdelijke invulling van de Meubelfabriek. Na een korte passage in de tijdelijke invulling de Binnenweg wist hij samen met zijn collega’s de dynamiek te verduurzamen op de Koer. Onlangs heeft hij zijn job overgedragen aan een nieuwe garde spelmakers.

  • Astrid De Bruycker is Gents schepen van Gelijke Kansen, Welzijn, Participatie, Buurtwerk en Openbaar Groen. In haar functie geeft ze mee vorm aan de visie en het Gents beleid rond tijdelijke invulling.

  • Trui Steen zal het onderwerp benaderen vanuit haar wetenschappelijke expertise. Zij is hoogleraar aan KU Leuven Instituut voor de Overheid en vice-decaan onderzoek aan KU Leuven Faculteit Sociale Wetenschappen. Ze is gespecialiseerd in innovatie in de publieke sector, samenwerking tussen besturen en burgers en de realisatie van publieke (meer)waarde. Haar onderzoek richt zich daarbij o.a. op tijdelijke invulling van leegstaande ruimtes.

  • Bilal Abbas komt vanuit de Gentse Cultuurraad het spontaan advies rond tijdelijke invulling als hefboom voor een bruisend cultureel Gent toelichten. Dit advies bespreekt het algemene kader, de opstartfase, de begeleiding van initiatieven tijdens de tijdelijke invulling en kennis delen, impact meten en borgen van expertise achteraf.

  • Dries Gysels komt de tijdelijke invulling Santo (Gentbrugge) voorstellen. Deze tijdelijke locatie dient namelijk ook als locatie voor de talk. Bij Santo wordt een divers aanbod aan activiteiten georganiseerd van en voor de buurt.

  • Emiel Vandekerckhove zal ‘De Pandemisten’ vertegenwoordigen. Zij waren gevestigd in het Caemersklooster en bieden hevige weerstand aan de privatisering van dit pand. Ze eisen dat het Pand in publieke handen blijft en zoeken naar sociale tijdelijke invullingen voor het pand. 

  • Pepijn Kennis is fractievoorzitter van de burgerbeweging Agora. Hij werpt een externe blik op dit debat. Hij was een tijdlang coördinator van Vzw Toestand, een organisatie die zich bezighoudt met het omvormen van leegstaande gebouwen tot een tijdelijke verblijfplaats voor socio-culturele projecten.  

Indien u wenst aanwezig te zijn op de talk, kan u zich inschrijven via deze link: https://tinyurl.com/5fya8x47 

Dit event wordt medemogelijk gemaakt door KU Leuven, Gents Kunstoverleg (Werkgroep Ruimte XL).

Tijdelijk, Feitelijk?!
20.04.22
Doors
16:00

Locatie: SANTO (Peter Benoitlaan 78/80, 9050 Gent), een breed atelier voor cultuur, kunst, sport, ecologie en welzijn. De voormalige brandweerkazerne in Gentbrugge wordt tijdelijk gebruikt als ruimte voor ateliers en exposities van kunstenaars en als sporthal waar gebokst, geskatet en gevoetbald wordt.