Dijf Sanders(BE)
Multi-instrumentalist en componist David Sanders draait al meer dan 15 jaar mee in het elektronica-milieu. De ex-wederhelft van Teddiedrum zocht al sinds 2003 experimentelere oorden op: "Teddiedrum was een plan dat is weggevallen toen mijn instincten overnamen. Mijn instincten wilden muziek maken zonder erover te moeten nadenken. Een popgroep moet je sturen, en ik wilde stuurloze muziek maken" (Humo). Zijn allereerste albums (Mating Season, To Be A Bob en Homesick) werden echter maar matig onthaald. Zijn "mix van klassieke jazz en hyperventilerende elektronica" smaakte wel naar meer (Humo).
Samen met Eva De Roovere, Johannes Verschaeve (The Van Jets), en Jason Dousselaere (Teddiedrum), werkte hij mee aan de docureeks 'Soundtrack' van productiehuis Geronimo. Het viertal trok door het Midden-Oosten, op zoek naar het belang van muziek bij de lokale bevolking. Uiteindelijk werd de reeks genomineerd voor een International Emmy Award.
In 2016, 8 jaar na Homesick, horen we eindelijk terug van Dijf Sanders. het blijkt een nieuwe album, Moonlit Planetarium, ofte "een slechte trip doorheen Jungle Book of Aladdin" (Fuzz Magazine).
"Wie pompende beats verwachtte, is eraan voor de moeite. Het is chille ambient met heel wat exotica en oosterse invloeden die deze conceptplaat tot een pareltje maakte. Dankzij de briljante produceskills én knap uitgewerkte ideëen gaan we nog vaak terugkeren naar deze nachtelijke jungle" (Fuzz Magazine).
Diezelfde exotische sfeer lijkt wel te werken, want het jaar daarop krijgen we JAVA voorgeschoteld: een psychedelische en hedendaagse zoektocht naar het diverse geluid van het gelijknamige Indonesische eiland. Gewapend met een batterij aan field recorders trok Dijf Sanders in het voorjaar van ’17 langsheen zowel stedelijke als rurale uithoeken van het eiland en verzamelde een indrukwekkend arsenaal aan opnames. Kacapi, Kendang, Angklung, Calung of Gamelan, het zijn geen namen van inheemse tropische ziekten, maar slechts enkele van de inheemse volksinstrumenten die Dijf registreerde tijdens zijn avontuurlijke muzikale ontdekkingsreis.
Onder de deskundige begeleiding van de Amerikaanse etnograaf Palmer Keen werd Dijf twee weken lang ondergedompeld in de kleurrijke cultuur van het eiland en haar rijke ceremoniële tradities. Eenmaal terug in België trok hij met het verzamelde materiaal de studio in en nodigde enkele bevriende soulmates uit om de kers op de taart te zetten. Niet toevallig zijn de drie gastmuzikanten – Nathan Daems, Filip Vandebril en Simon Segers – allen lid van Black Flower, een band die erom gekend staat te flirten met Oriëntaalse klanken. Uit de uren veldopnames distilleerde Dijf negen geestverruimende brouwsels die teren op extase en trance en een brug slaan tussen twee werelden.