Nyokabi Kariūki(KE)
Nyokabi Kariũki (geb. 1998, zij/haar) is een Keniaanse componist, geluidskunstenaar en performer. Haar muzikale verbeelding is voortdurend in ontwikkeling en reikt van hedendaagse klassieke muziek tot experimentele elektronische muziek, geluidskunst, pop, filmmuziek en (Oost-)Afrikaanse muzikale tradities, en meer. Ze bespeelt piano, stem, elektronica en verschillende instrumenten van het Afrikaanse continent, waaronder kalimbas en de mbira.
Nyokabi's debuut-EP, peace places: kenyan memories (SA Recordings, februari 2022), werd bekroond als een van The Guardian's 10 beste hedendaagse albums van 2022 en uitgeroepen tot een van Bandcamps beste albums van de winter van 2022. Ze ontving daarnaast lof van onder andere Pitchfork, Resident Advisor en The New York Times. Haar debuutalbum, FEELING BODY (cmntx records, maart 2023), dat haar ervaring met ziekte beschrijft, werd met vergelijkbare bewondering ontvangen: “een meeslepende meditatie over ziekte en genezing” (Pitchfork).
Nyokabi brengt grote dynamiek in het arrangeren van haar muziek, zowel voor solo-uitvoeringen als voor optredens met hedendaagse ensembles. Ze speelde al samen met onder andere het String Orchestra of Brooklyn, Cello Octet Amsterdam (NL), en Defunensemble (FI). In de afgelopen twee jaar trad Nyokabi op op prominente podia en muziekfestivals, zoals het Gaudeamus Festival (Utrecht, NL), het Distortion Festival (Kopenhagen, DK) en meest recentelijk op Le Guess Who? (Utrecht, NL) in november 2023.
Andere werken van haar werden uitgevoerd door bekende ensembles als Third Coast Percussion en het Brooklyn Youth Chorus, en zij ontving opdrachten van onder andere BBC Radio 3 en het Arcis Saxophon Quartett. Haar geluidskunstwerken werden gepresenteerd op audio-kunstfestivals wereldwijd, waaronder het Hearsay International Audio Festival, waar zij in 2021 de Hearsay ‘Art’ Award ontving. Terwijl Nyokabi blijft transformeren en nieuwe wegen verkent om geluid en zijn impact te onderzoeken, streeft zij ernaar om betekenisvolle en uitdagende kunst te creëren, gevoed door haar toewijding aan het behoud en de reflectie op Afrikaanse denkwijzen, taal en verhalen.